Q: La Tumba del Arqueólogo

Els jocs de deducció acostumen a ser una mica feixucs, potser portats per la necessitat de fer-los complicats en el misteri i laboriosos en la deducció, normalment tenen una durada mitjana /llarga i un format de taulell amb desplegament.
Ens troben amb un nou format de joc de deducció, els misteris Q. És un format simple i ràpid, són baralles de cartes, on cada baralla conté un misteri Q a resoldre. Els misteris tenen 3 nivells de dificultat, novell, mitja i expert.
Publicat per GDM Games, són 3 misteris Q creats per experts en misteris, jocs i dinamització com són Tot Jugar.

pic4078089
Autors: Francisco Gallego Arredondo, Martí Lucas Feliu, Josep Izquierdo Sánchez
Il·lustracions: Alba Aragón
Jugadors: 1 a 8 jugadors
Durada: 40/60 min.
Categoria: Deducció-cooperatiu
Idioma: Castellà
Editorial: GDM Games
Any de publicació: 2018

Que porta?
1 Full plegat d’instruccions i solucions del cas.
33 Cartes de pistes.

Com ho preparem?
El full d’instruccions ve plegat de diferents maneres, cosa que ens obliga a seguir una pauta de lectura continuada quasi sense possibilitat d’errada, i a mesura que avancem ens anem situant tant en el misteri que ens proposa, com en les regles del joc. Tenim l’opció d’escoltar la narració del cas via un codi QR, cosa que ens fica una mica més en situació.
Col·loquem la carta número 1 al centre de la taula, i aquesta es converteix en la primera pista del cas. Barregem la resta de cartes de pista fent una pila cara avall prop de la pista número 1.
El full d’instruccions té una part segellada per un gomet, que no podrem obrir fins que hem jugat totes les pistes.

pic4084791
Com es juga?
Cada jugador agafarà 3 cartes de la pila i aquesta serà la seva mà. Podrà llegir-se totes les cartes de la mà, però no podrà dir el contingut a la resta de jugadors, excepte les paraules o trossos de frases en negreta o el text del títol de les cartes amb un títol amb un símbol de clip.
El jugador al seu torn haurà de valorar les seves cartes per fer dues accions. Jugar la carta com a pista bona, cara amunt per ajuntar-la amb altres pistes, o bé descartar una carta a una pila cara avall, carta que només ell sabrà el contingut sencer d’aquesta. Fet això es torna a omplir la mà amb 3 cartes i és el torn del següent jugador.
Els jugadors poden anar comentant el cas i fent valoracions, mentre juguen o descarten les cartes
Després d’haver jugat totes les cartes de pistes, obrirem la part segellada i desplegarem el full fins a trobar-nos 10 preguntes amb 4 possibles respostes cadascuna, per intentar esbrinar i lligar amb totes les pistes que tenim damunt de la taula, la solució al misteri.
En aquest moment es pot parlar de les cartes descartades sense revelar-les, fent ús de la nostra capacitat de memòria.

Com s’acaba la partida?
Una vegada creiem que hem resolt i contestat a totes les preguntes del cas, apuntant-les a un paper o marcant-les al mateix full. És l’hora d’esbrinar realment que va succeir en aquest cas.
Obrim l’últim plec del full d’instruccions i llegim el text on ens explica quina és la història del misteri i la seva solució. Tenim també les respostes a les preguntes, on cada resposta correcta ens dóna 2 punts. I rebem una penalització per l’excés d’ús de pistes valorades com innecessàries que ens restaran un punt.
El nostre nivell de deducció com a detectius, quedarà registrat pel valor total de punts.

Que m’ha semblat?
Un joc de deducció, ràpid i directe, amb una baralla de 33 cartes i un full desplegable, que et donen prop d’una hora d’entreteniment. Aconsegueix l’objectiu de ficar-te dins del misteri i que no tinguis tots els caps lligats. L’obligació de descartar pistes, sumada a l’aleatorietat d’aquestes, que mai seran dirigides, ja que la baralla pot fer que comencis amb possibles pistes pobres o irrellevants, fa que ningú visqui la mateixa experiència.
Joc ben il·lustrat i produït, tot i que hi ha un parell d’errates, no rellevants, al full d’instruccions.
Es veu que sóc més bo trobant errates, que pistes!

Valoració

3 1-2 stars

BGG

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s