Harry Potter: Hogwarts Battle

Estem a Hogwarts a l’escola de màgia i bruixeria, hem arribat fa poc, després de passar pel Carreró Diagon, on ens hem comprat tot el necessari per aprendre a ser mags i viatjar amb el Hogwarts Express, que hem agafat a l’andana 9 3/4 de l’estació de King’s Cross.
Ens esperen al menjador del castell, però de sobte una presència ens fa posar en alerta. Són els Malvats de les Arts Fosques que volen controlar el món dels Mags!
Haurem de treballar conjuntament per aprendre i millorar els nostres encanteris, per derrotar als Malvats.

Harry Potter: Hogwarts Battle és un joc cooperatiu de construcció de baralla, on anirem evolucionant el nostre Heroi per poder eliminar els Malvats que surten a cada un dels 7 jocs de les 7 diferents capses. És un joc que evoluciona tal com va evolucionant la saga en dificultat, a mesura que avancem nivell i obrim capses.

pic3043843.jpg

Disseny: Forrest-Pruzan Creative, Kami Mandell, Andrew Wolf.
Art: Joe Van Wetering.
Edat: +11 (+8 segons la comunitat de la BGG).
Jugadors: 2 a 4 jugadors
Durada: 30-60 min.
Categoria: Cooperatiu, joc de creació de mall de cartes.
Idioma: Anglès (nivell moderat).
Editorial: USAopoly.
Any de publicació: 2016.

Que porta?
1 Taulell de joc.
7 Capses de joc.
4 Taulers de jugadors.
252 Cartes (Personatges, aliats, localització, Malvats, Hogwarts, etc.)
8 Fitxes metàl·liques de control de Malvats.
35 Fitxes d’atac (Encanteri).
25 Fitxes d’influència.
4 Fitxes de salut (Cor).
1 Reglament.
6 Reglaments addicionals.
9 Divisors per cartes.
He omès mencionar específicament que porta exactament el joc, per no fer “spoiler” del que va sortint a mesura que s’avança al joc i s’obren capses.

pic3043842.jpg

Com ho preparem?
El joc està pensat per anar avançant a mida que derrotem a tots els Malvats a cada una de les partides, i ens permet anar avançant capsa a capsa de l’1 al 7, on el nivell del joc va augmentant.
Si perdem el control de totes les localitzacions del joc, el Malvats ens derroten i haurem d’intentar derrotar el Malvats i garantir la seguretat de Hogwarts en una nova partida al mateix nivell de joc.
pic3043840 (2).jpgPosem el taulell al centre de la taula, col·loquem fent piles a prop del taulell les fitxes d’atac, d’influència, les metàl·liques de control dels Malvats. Cada Heroi agafa un tauler de jugador, que posa davant seu, i una fitxa de salut, que posa al nivell 10 del seu tauler.
Com la dificultat del joc és progressiva, hi ha la possibilitat pels Herois més avançats, de començar el 3 joc, obrint les 3 capses de cop. Jo recomano començar per la capsa 1, perquè per molt senzill que pugui arribar a ser, es van aprenent i descobrint les novetats a mesura que avancem el joc i hi ha més possibilitats que treure els aliats, articles i encanteris nous. Als petits i no tan petits Herois sempre els hi fa més il·lusió.juego-de-mesa-harry-potter-hogwarts-battle-idioma-espanol-D_NQ_NP_965699-MLC28842400215_112018-F.jpgS’obre la capsa que té el joc 1 i ens trobarem un munt de cartes de Hogwarts que barrejarem i farem una pila a la seva zona del taulell, descobrirem 6 cartes cap amunt per col·locar al seu espai. Aquestes cartes estaran disponibles per adquirir-les pagant el seu valor d’influència i millorar la nostra baralla de cartes, amb Aliats, articles o encanteris i les diferents possibles combinacions entre efectes i cartes.
Trobarem 2 cartes de localització, que col·locarem en ordre al seu espai al tauler. Cada carta de localització ens indica quantes cartes d’Arts Fosques hem de jugar en començar el torn i també quina quantitat de fitxes de control de malvats ens fan perdre la localització.pic3463168.jpg
Agafarem les cartes d’Arts fosques, les barrejarem cap per avall i farem una pila al seu lloc al taulell. Les anirem descobrint en començar el torn de cada Heroi i aquestes afecten negativament a l’Heroi al torn o a tots els Herois de la partida.
Les cartes de Malvats les barregem, les posem cap per avall al seu lloc al taulell i descobrim la primera carta de malvat, col·locant-la a l’espai de Malvats més a l’esquerra. Al primer joc només hi ha un Malvat en joc. A tots els Malvats els haurem de derrotar per guanyar la partida, cada Malvat te un nivell de vida que haurem d’igualar amb fitxes d’atac d’encanteris i quan derrotem a un malvat obtindrem la recompensa de la carta del Malvat. Mentrestant el Malvat a l’inici de cada torn, després de revelar la carta d’Arts Fosques, ens anirà atacant o influenciant amb la seva habilitat durant el nostre torn.harry-potter-hogwarts-battle-a-cooperative-deck-building-game-43835_f0483_540x.jpgAra arriba l’hora d’escollir quin Heroi volem ser. Haurem d’escollir el nostre Heroi d’entre Harry Potter, HermioneRon o Neville, i agafar la seva carta amb la seva habilitat, la carta d’ordre de torn i posar-les a la part de dalt del nostre tauler de joc. Agafem les 10 cartes inicials de l’Heroi escollit, que venen amb el seu nom a la part de baix de la carta, i les barrejarem i farem una pila cap avall a l’esquerra del tauler. Fet això traiem 5 cartes i les posem sota el tauler cap amunt i aquestes formaran la nostra mà de cartes al nostre torn.

Com es juga?
La partida s’estructura en 4 passos sempre seguits en el mateix ordre, en el torn de cada Heroi.

Pas 1. Revelar i resoldre cartes d’esdeveniments d’Arts fosques.
Es revelen tantes cartes con indiqui la carta de localització i s’executen els efectes, que poden afectar a l’Heroi en el torn o a tots.

Pas 2. Resoldre l’habilitat dels Malvats.
Començant pel Malvat de l’esquerra (si hi haguessin més en joc), al text superior de la carta de Malvat hi ha la seva habilitat que pot ser desencadenada per les cartes d’Arts Fosques o per algun succés del joc. Aquesta habilitat afecta o directament al moment de resoldre-la o quan passi la situació que indica l’habilitat.pic3464195.jpgPas 3. Jugar les cartes Hogwarts i fer accions.
En qualsevol ordre i moment es poden realitzar les següents accions.
• Jugar cartes per generar efectes i guanyar fitxes. Les fitxes s’acumulen al nostre tauler d’Heroi, estan disponibles fins al final del torn, quan es perden totes les que no s’han gastat. Les cartes es desen a una pila de descarts al costat dret del nostre tauler. Les que no s’han jugat de la mà també es desen a la pila de descarts.
• Asignar fitxes d’atac a Malvats. Que queden acumulades torn rere torn a la carta de Malvat, fins que s’igualin les fitxes d’atac amb la vida del Malvat, llavors l’haurem derrotat i guanyarem la recompensa que indica la carta immediatament.
• Fer servir fitxes d’influència per adquirir noves cartes. Podrem escollir tantes cartes com podem pagar, sempre de les 6 que hi ha revelades al tauler. Al moment d’adquirir una carta la desarem a la pila de descarts.pic3462369.jpgPas 4. Final del torn.
Una vegada jugades les cartes i assignades les fitxes, comença el final del torn.
1. Comprovar si els Malvats controlen la localització. Si passa això, retirem les fitxes de control de Malvats i es revela la següent carta de localització.
2. Si s’han vençut a un Malvat. Es substitueix la carta de Malvat per la següent de la pila de Malvats.
3. Reomplim els espais buits de les cartes de Hogwarts del taulell.
4. Desem les cartes jugades i no jugades de la nostra mà al torn, a la pila de descarts.
5. Descartem les fitxes no gastades al nostre torn. Les fitxes aconseguides als torns d’altres Herois, no es perden fins a acabar el nostre torn.
6. Agafem 5 noves cartes per la nostra mà. Si no ens arriba, barregem les de la pila de descarts, fem una nova pila i agafen les cartes que es facin falta per completar les 5 de la mà.
Una vegada fets aquests passos, és el torn del següent Heroi en sentit horari, on haurà de fer els 4 passos al seu torn.

Que passa quan un Heroi perd tota la salut?
Quan un Heroi no li queda salut, es considera atordit. Pot passar al seu torn o al torn d’un altre Heroi.
Quan això passa, s’han de tenir en compte les següents situacions.
1. Ja no perd o guanya vida en el seu torn.
2. Descarta totes les fitxes acumulades al seu tauler.
3. Descarta la meitat de cartes arrodonint cap avall. Es poden fer els efectes generats per una carta en ser descartada.
4. S’afegeix una fitxa de control de Malvats a la localització.
5. Si passa al mateix torn, es pot acabar el tron jugant les cartes restants a la mà.
6. Al final del torn de l’Heroi atordit, recupera la totalitat de la salut al valor 10.Hogwarts-Battle-6.jpgCom s’acaba la partida?
Si entre tots els herois aconseguim amb els nostres encanteris derrotar a tots els Malvats, haurem evitat que els Malvats tinguin el control de les localitzacions i assegurarem la seguretat de Hogwarts. Podrem passar a un nivell de joc superior, i anirem obrint noves capses amb nous reptes i dificultats a mesura que avancem, fins a aconseguir la derrota final dels Malvats.
Els Malvats ens derroten sempre que ens guanyin totes les localitzacions del joc. Llavors haurem de tornar a jugar el joc fins a aconseguir derrotar-los.

Que m’ha semblat?
Per qualsevol enamorat de la saga de Harry Potter, que hi hagi un joc de taula, ja és de per si molt il·lusionant i no deixa de ser obligada la seva adquisició. Però de veritat val la pena?
Rotundament, sí. Ens trobem amb un joc que tot i ser de gestió de mà, amb mecàniques que no són gaire originals en comparació amb altres jocs. La seva posada en escena atrau, no només pel fet que és un joc impecablement cuidat, tant per l’art i els components, sinó que també ens endinsa en l’evolució dels Herois i partides amb el seu sistema de capses, on el joc evoluciona sincronitzat amb el mateix tempo que la saga, en la dificultat i també en la gestió de la mà.
Té un reglament clar i ben explicat, amb un bon grafisme que facilita ràpidament l’entesa del funcionament global de joc. També els detalls com els mini reglaments de cada joc, que s’emmagatzemen al mateix reglament, o les fitxes metàl·liques de control dels Malvats, són a destacar. Potser l’única pega important del joc, és que les cartes podrien ser de millor qualitat i més quan la base del joc són les cartes.
En definitiva, un molt bon joc per qui realment gaudeix de la saga i per novells que vulguin descobrir un joc de gestió de mà. Tampoc quedaran defraudats, aquells més exigents, tot i que se’ls pot fer curt.

Valoració

4-stars (2)

BGG

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s