Istanbul: The Dice Game

Benvinguts al Basar d’Istanbul! Som comerciants i hem de ser els primers a aconseguir 6 Rubies per ser el Gran Mestre del Gremi Comercial.
En aquesta versió de daus de l’Istanbul guanyador del Kennerspiel des Jahres 2014, necessitarem tenir una bona estratègia i sobretot una mínima sort amb els daus, on podrem guanyar diners i mercaderies, i després canviar-los per les precioses joies.

pic3859482_md.jpg

Fitxa del joc
Autor: Rüdiger Dorn
Il·lustracions: Andreas Resh
Edat: +8
Jugadors: 2 a 4 jugadors
Durada: 20-40 min.
Categoria: Joc de daus
Idioma: Alemany/Anglès (independent de l’idioma, només regles)
Editorial: Pegasus Spiele
Any de publicació: 2017pic3859478_md.jpgQue porta?
1 Taulell de joc
4 Targes d’ajuda de resum d’accions
9 Daus d’assistents
42 Llosetes de mercaderia
24 Llosetes de Mesquita
31 Rubies
12 Vidres
36 Monedes de valor 1, 5 i 10
22 Cartes de basar
1 Reglament
pic3898056_md

Com ho preparem?
Posem el taulell al centre de la taula pel cantó de 2/3 jugadors o pel de 4 jugadors, depenen de la quantitat de jugadors i omplirem de Rubies les zones circulars del taulell de cada àrea. Barrejarem les llosetes de Mesquita i farem 2 files de 3 llosetes cap amunt, la resta formarà una pila al costat cap avall. Al costat fent una pila, desem les cartes de Basar que prèviament hem remenat.
Deixem els daus, monedes, llosetes de mercaderies i vidres al costat del taulell.
Cada jugador agafa una targeta d’ajuda d’accions i un vidre. El jugador següent al jugador inicial rebrà una moneda i la resta aniran sumant una moneda de més segons l’ordre de joc. El jugador inicial agafarà 5 daus per començar a jugar.

aktionen
Targeta d’ajuda d’accions

Com es juga?
El torn d’un jugador té 3 fases.
Primer es fan els ingressos de les llosetes de Mesquita, si s’escau.
En segon lloc es llencen els 5 daus, si es disposa d’algun dau extra també. Es pot descartar 1 vidre les vegades que el jugador vulgui, per tornar a llençar els daus que vulgui.
La tercera és realitzar 2 accions o més, si es disposen de llosetes de Mesquita que ho permeten. Les accions es realitzen combinant daus sols o amb llosetes de mercaderies que es poden substituir per daus i les tenim resumides a la targeta d’accions. La lloseta de caixa de mercaderia marró equival a qualsevol mercaderia. Els daus només es poden fer servir una vegada per torn, però es poden repetir accions. Podem combinar per aconseguir mercaderies, vidres, llosetes, cartes, monedes i fins i tot Rubies pagant monedes o el conjunt de mercaderies necessàries.
Les llosetes de Mesquita que podem aconseguir, ens poden proporcionar beneficis fins al final de la partida. Poden ser monedes, daus, cartes, vidres, accions extres o mercaderies extres.
Les cartes de Basar ens proporcionen beneficis directes, ja sigui per intercanvi de materials (descartar per adquirir) o per si disposem (sense descartar) d’un tipus de material, que ens proporciona un altre tipus de benefici. Hi ha cartes, que donen opció als jugadors que no estan en el torn, a obtenir beneficis.
Una vegada ha resolt les accions, els daus passen al següent jugador.

Istanbul-wuerfelsymbole
Icones dels daus

Com s’acaba la partida?
La partida s’acaba quan un jugador assoleix 5 o 6 Rubies, segons el nombre de jugadors. S’acaba la ronda actual, fins que tots han tingut els mateixos torns.
Qui tingui més Rubies és el guanyador. Si hi ha empat, els jugadors empatats es venen les mercaderies a 3 Lires cadascuna i els vidres a 2 Lires. Qui tingui més monedes és el guanyador.

pic3898060_md (1)

Que m’ha semblat?
Les adaptacions a daus, poden caure el risc de perdre l’essència del mateix joc original. En el cas de l’Istanbul aquesta no es perd i el joc té un to fresc, que simplifica l’aprenentatge, i àgil, que millora el ritme del joc. L’únic punt negatiu és que es perd la interacció del joc de taula original i aquesta es compensa amb les cartes de Basar.
Segueix la línia de producció del joc de taulell, amb bones il·lustracions i materials, que llueixen bé a taula.

Valoració

3st

BGG

1 thoughts on “Istanbul: The Dice Game

Deixa un comentari